امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0

[-]
کلمات کلیدی
در گیاهان غیر آبزی و پاسخ پرسش مورد

پرسش و پاسخ در مورد گیاهان غیر آبزی
10-12-2014، 01:36 AM,
#24
RE: پرسش و پاسخ در مورد گیاهان غیر آبزی
(04-12-2014، 05:56 PM)behnam نوشته است: سلام
من مقداری بذر لیلیوم خاص بدستم رسیده
لطفا در مورد تاریخ کشت ، بستر کشت ، شرایط ضدعفونی بستر و همینطور شرایط نگهداری بستر کشت و مقدار ابیاری و نیاز دمایی و نوری توضیح بدین
خیلی ممنون
 سلام
1)ضدعفونی بستر :
در مقیاس بزرگ معمولا بوسیله بخار یا مواد شیمیایی صورت میگیره.در منزل میتونید برای ضدعفونی بستر رو در کیسه نایلکس بریزید و بدون گره زدن نایلکس (که در دمای بالا منجر به ترکیدن نایلکس میشه) در داخل یک زودپز یا مایکروویو قرار بدید حداقل 20 دقیقه برای ضدعفونی شدن زمان نیاز هست و بسته به حجم بستر باید زمان افزایش پیدا بکنه.ضمنا هنگام استفاده از زودپز زمان رو از لحظه خروج بخار با شدت ثابت محاسبه کنید.
روشی که اخیرا خودم استفاده میکنم و بنظرم نتیجه ش بهتر هم بوده جوشاندن بستر هست.یک قابلمه مستعمل که در کارهای منزل اصلا قرار نیست مورد استفاده قرار بگیره رو برای اینکار در نظر بگیرید.

2)ضدعفونی بذر :
برای اینکار هم روشهای مختلفی وجود داره از حمامهای قارچ کش تا ضدعفونی با آب اکسیژنه یا الکل یا وایتکس.

الف)قارچ کش:
معروفترین قارچ کشهای مورد استفاده برای این منظور کاپتان هست که بذر رو در تماس با پودر کاپتان قرار میدن و استفاده میکنند.میتونید بذرها را برای چند دقیقه(من برای حداقل 15-20 دقیقه اینکار رو انجام میدم) در سوسپانسیون یک قاشق در لیتر قارچ کش غرق کنید و به آرامی بهم بزنید.بهتره کسری از یک قطره ی مایع ظرفشویی هم به مخلوط اضافه کنید که کشش سطحی آب رو از بین ببره و قارچ کش کاملا با سطح خارجی بذر تماس پیدا بکنه.
قارچ کشهایی که میتونید استفاده کنید یکی مانکوزب هست که من با بنومیل مخلوط میکنم و بعد استفاده میکنم.میتونید از ریدومیل ام زد هم استفاده بکنید.ضمنا همون کاپتان رو هم میشه استفاده کرد.

فقط توجه داشته باشید که تمامی این مواد مضر هستند و میتونن باعث مسمومیت شده و حتی ممکنه باعث بروز سرطان بشن.بنابراین از دستکش لاتکس مناسب و ماسک استفاده کنید و تمامی ظروف و لوازم محلول سازی مثل قاشقها و ... باید مخصوص اینکار در نظر گرفته بشن و برای هیچ کار دیگه ای استفاده نشن.تمام این موارد رو از شکل و نوع مخصوصیکه مشابه بقیه وسایل منزل نباشه انتخاب کنید و علامت گذاری بکنید و همه اعضای خانواده رو از خطر آگاه بکنید که سراغ این وسایل نروند.


ب)وایتکس :
یک قسمت وایتکس رو با  نه قسمت آب مخلوط کنید و مقدار ناچیزی مایع ظرفشویی هم اضافه کنید و بذر رو در محلول قرار داده و سپس چند بار با آب تمیز شستشو بدید که بقایای وایتکس روی بذر باقی نمونه.زمان اینکار بسته به نوع بذر متفاوته بعضا میتونه تا 7-8 دقیقه (یا به ندرت بیشتر)هم برسه.ولی مطمئن ترین روش اینه که بالای سر بذر هاتون بنشینید و با دقت نگاه کنید و بذرها رو به محض تغییر رنگ خارج کنید.کلا این روش ریسک بالایی داره و میتونه باعث مرگ جنین داخل بذر بشه.

ج)الکل:
برای این منظور از الکل 70% استفاده کنید و بذر ها رو حداقل 30 ثانیه در الکل بریزید و خوب بهم بزنید و بعد چند بار شستشو بدید.
جهت اطمینان میتونید بعد از این مرحله چند دقیقه هم بذر ها رو در قارچ کش قرار بدید.

د)آب اکسیژنه بدلیل ناپایدار بودن بنظر من برای منزل مناسب نیست چون غلظتش متغییر هست و نمیشه با دقت مناسب محاسبات رو انجام داد.
-----------------------
توضیحات مربوط به لیلیومها :

اول اینکه باید بدونید پروسه بذر تا گلدهی گیاه بالغ در لیلیومها بسته به نوع گیاه معمولا 3-7 سال بطول میانجامه (در برخی ترمپت شکلان بندرت زیر 2 سال)

ثانیا لیلیومها به لحاظ نحوه جوانه زنی به دو دسته اپی جیل و هایپو جیل تقسیم میشن.گیاهان دسته اول به سرعت برگ تولید میکنن و سپس به ایجاد پیاز میپردازند اما دسته دوم ابتدا پیاز تولید میکنن و ممکنه حتی تا یک سال هیچ فعالیت قابل مشاهده ای در خارج از بستر نداشته باشن.

ثالثا لیلیومها شامل انواع آسیاتیک،مارتاگون،اورینتال،اورلین،ترومپت شکلان و انواع امریکایی هستند و بذر های همه انواع نیاز دمایی مشابه ندارن.بنابراین مهمه که بدونید بذرهاتون دقیقا مربوط به کدوم دسته هستند.

برای کاشت هم روشهای مختلفی وجود داره از کاشت مستقیم در خارج منزل و فضای باز گرفته تا کاشت در گلدان و روشهای کاشت دو و سه مرحله ای که ابتدائا بذر در کیسه محتوی پرلیت یا در دستمال کاغذی مرطوب طی پروسه شوک دمایی فعال میشه و پس از ایجاد برگ یا پیاز در بستر کاشته میشه.

1)انواع آسیاتیک، ترومپت شکلان و اورلین ها اپی جیل هستند و به سرعت برگ ایجاد میکنند.
دمای مناسب برای جوانه زدن آسیاتیکها حدود 16-18 و ترومپت شکلان 16- 21 درجه سانتیگراد ذکر شده که دمای حدود 20 درجه هم بنظرم قابل قبول هست.
اورلین ها رو 5 روز در آب بخیسانید(هر روز آب رو تعویض کنید) و سپس در دستمال کاغذی نمناک بپیچید و حدود 6 هفته در یخچال نگهداری کنید و به محض خروج ریشه از بذر ها در هر کدام از مراحل بلافاصله بذر رو بکارید.

2)اورینتال ها و مارتاگونها  هایپوجیل هستند و ابتدا پیاز ایجاد میکنند.
مارتاگونها  رو در یک یک کیسه حاوی پرلیت مرطوب بذارید و برای سه ماه در محل گرم(حدودا 21-27 درجه سلسیوس) نگهداری کنید و پس از ایجاد پیاز ها،کیسه و محتویاتش رو برای سه ماه به یخچال(2-7 درجه سلسیوس) انتقال بدید و نهایتا از یخچال خارج کرده و بکارید.در هر کدام از مراحل اگر ایجاد برگ صورت گرفت بذر رو بلافاصله در بستر بکارید.
برای اورینتال ها هم مراحل به همین صورت هست منتها قبل از شروع مرحله اول بذرها رو 5 روز در آب بخیسانید.

3)گونه های غرب امریکا برای سه ماه نیاز به دمای 7-13 درجه سلسیوس دارند و سپس کاشته میشوند و گونه های شرق امریکا پیش از دوره سرما به یک دوره سه ماهه گرما هم نیازمندند.

نکات تکمیلی:
-ترکیب بستر برای جوانه های تمام انواع باید دارای تخلخل کافی باشد(مثلا ترکیب 50-50 خاک و شن درشت)
-تمامی جوانه ها و گیاهان جوان بایستی به دور از تابش آفتاب مستقیم نگهداری شوند
-در هنگام کاشت،روی بذور را با بستر بپوشانید(به قطر حدودا نیم سانتیمتر)
بستر باید همواره نمناک باشد.(نه خیس و نه خشک)
-مسایلی که در مورد فصول کشت در منابع مطرح میشوند خیلی قابل اتکا نیستند بخصوص در مملکتی مثل مملکت ما که تفاوت آب و هوا در نقاط متفاوت زمین تا آسمان است.به همین جهت تنها دماهای بهینه ذکر شد.
autumn2
پاسخ
 سپاس شده توسط behnam ، رزا ، AlirezA M ، Neda Ariania ، P@RSA ، shervin


پیام‌های داخل این موضوع
RE: پرسش و پاسخ در مورد گیاهان غیر آبزی - توسط Am!r - 10-12-2014، 01:36 AM



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 4 مهمان